Eski Müzik Projesi

 Erkan Oğur, Derya Türkan ve Çoşkun Karademir 7 Aralık 2019 Cumartesi gecesi Uniq Hall’de müzik severlerle buluştu. Eşsiz bir projenin prömiyeri olan bu gecede, dinleyiciler Türk kültüründeki müziğe doydular. Son zamanlarda medyada ve sahnelerde kendine pek yer bulamayan Anadolu müziğini unutturmamak adına usta isimler bir araya geldi.
 
“Müzik olmuş bir şeydir, yeni müzik yoktur!” felsefesiyle sanatını icra eden Erkan Oğur perdeli/perdesiz gitarlar ve kopuzlar gibi birçok enstrumanı ustalıkla kullandı. Üstadın leziz vokalleri ise geceyi eşsiz kılan bir başka detaydı. Türk müziğinin efsanelerinden Erkan Oğur alanında uzman iki arkadaşıyla beraber sahne aldı. İstanbul kemençesi ve tatlı sohbetiyle Derya Türkan; bağlamaları ve kalın, doyurucu sesiyle Çoşkun Karademir geceye eşlik etti.
 
Eski ve bizim olan müziğin günümüz perspektifinde yorumlanması -özellikle içinde bulunduğumuz zamanda- çok değerli bir girişim. Teknolojinin hayatlarımıza girişiyle beraber popüler kültür ögeleri hepimizin elinin uzanabildiği en yakın yer oldu. Hayatımızın her sahasında, hep üreticiler tarafından seçilmiş ve global dünyaya hitap edebilmek için batı armonisiyle oluşturulmuş eserlere maruz kalıyoruz. Türk müzik sektörüne baktığımızda ise bu müzik furyasının ekmeğini yemek amacıyla her gün onlarca grubun kurulması onlarca “tekli”nin yayınlanması gerçeğiyle karşılaşıyoruz.
Erkan Oğur bu projeyi bizlere, benim gibilere, bu yazıyı okuyan insanların büyük bir çoğunluğuna, belki de hepsine bir sitem olarak hazırlamış gibi geliyor bana. Ancak bu amaçla yola çıkıldıysa ne kadar etkili olacağı büyük bir muamma. Bunu söyleme sebebim eşsiz repertuvarın ustaların ellerinden hiçbir zaman albüme dönüşmeyecek olması. Seyircinin bu albüm isteğini dile getiren Derya Türkan’a Erkan Oğur kararlı bir şekilde albüm istemediğini, müziğin canlı dinlenmesi gerektiğini söyledi.

       “Eski Müzik” projesi izleyiciyle maalesef ki çok nadir buluşacak. Erkan Oğur’dan edindiğimiz bilgilere göre 2020 yılının son aylarında bir konser daha gerçekleşecek. 2021 yılında ise bir turne olacak. Hiçbir zaman albümleştirilmeyecek olan bu değerli ve anlamlı performans için tetikte beklemenizi öneririm. Batı müziğini daha çok sevmemiz belki de batı müziği için haklı bir galibiyet ancak objektif baktığımızda Anadolu müziğinin de eksik kalır yanı olmadığını, sadece farklı duygulara hitap ettiğini görebiliriz. İleride de eskisi gibi Türk müziğinin, türkülerimizin icra edilmesini görmek hem bizi hem eskilerimizi mutlu eder. Müzikle kalın.

Yazı oluşturuldu 8

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön