Sporseverlerin gözü ışıklar şehrinde: Paris 2024

Zeynep Bozkurt, Barış Aydın ve Yağmur Okan’ın yazısıdır.

Sporun ve uluslararası birliğin en önemli simgelerinden biri olan Olimpiyatlar’ın nabzı bu yaz Paris’te atıyor. Heyecanla beklenen Paris 2024’e beraber göz atalım, keyifli okumalar!

5 halkası 5 farklı kıtayı temsil eden, tarihi Antik Yunan devletlerine kadar uzanan ve sporu yerelden evrensele taşıyan en kapsamlı ve en prestijli spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunları, 100 yılın ardından bu sene üçüncü kez Paris’te gerçekleşecek.

 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan olimpiyatlarda tarihte ilk kez stadyum içinde olmayan bir açılış organize edildi. Ülke kafilelerini taşıyan tekneler, Seine Nehri’nin üzerinde şehrin en turistik noktalarından geçiş yaptı.

1722024475379-teamtr-galeri.jpg
Geçit töreninde Lady Gaga, Aya Nakamura, Marina Viotti, Gojira ve Celine Dion sahne aldı. Tahmin edildiği üzere Lady Gaga muhteşem bir sahne şovuyla geceye imzasını attı. Kapanış performansını ise sağlık problemleri sebebiyle uzun süredir sahnelerden uzak olan Celine Dion gerçekleştirdi. Dion’un Eyfel Kulesi’nden Edith Piaf’a saygı duruşunda şarkı söylemesi de etkinliğe damga vurdu. 

adbdc9b3b4452eaf76c3433de8b99b74.jpeg

Törenin sonlarına doğru Olimpiyat ateşini Fransız sporcular Teddy Riner ve Marie-Jose Peres yaktı.

byuhoybhvywtmw2kulkg.avif
Olimpiyat Köyü, Paris’in en yoksul kasabalarından birine kuruldu. Kent sakinleri olimpiyat boyunca bazı metro ve otobüs hatlarının kapatılması ve bazı hatların ücretlerinin iki katına çıkmasından yakınıyor. Bununla birlikte Paris, on binlerce güvenlik personeli ve polisle koruma altına alındı.

206 takım ve toplam 10.500 sporcunun katıldığı Paris 2024’te, ABD 592 sporcu ile en çok temsil edilen ülke. Rusya ve Belarus güncel politik durumlarından dolayı yasaklı ancak sporcular ‘’tarafsız’’ statüsüyle yarışabilecek.

Paris 2024’te 48 disiplinden 32 spor dalı yer alacak. 2020 yılında Tokyo’da tanıtılan BMX serbest stil, kaykay ve sörf gibi yeni dallarla beraber bu sene Paris’te ilk kez izleyeceğimiz break dans olimpiyatlara yeni bir soluk getirecek.

g7hwbrz64sye32vcvehd.jpeg

Olimpiyatlar’a ülkemiz ilk olarak 1906 Atina’ya 13 yaşında tek bir sporcu ile katıldı. İlk madalyanın kazanıldığı etkinlik ise 1936 Berlin oldu. Günümüze yaklaştıkça tablo güzelleşiyor. Son 3 olimpiyata en az 100 sporcuyla giden Türkiye, Olimpiyatlar’da en fazla madalyasını Tokyo 2020’de (13 madalya; 2 altın, 2 gümüş, 9 bronz) kazandı. Türkiye’yi Paris 2024’te de 54’ü kadın 48’i erkek olmak üzere toplam 102 Türk sporcu temsil edecek.

2012 Londra Olimpiyatları’ndan sonra ikinci kez Türk kadın sporcu sayısı erkek sporcu sayısından fazla olacak. Voleybolda A Milli Kadın Takımı Eda Erdem önderliğinde yarışacak. Okçulukta Mete Gazoz şampiyonluğunu korumak için mücadele edecek. Tüm sporculara başarılar dileriz!

Tokyo 2012’nin resmi şarkısı dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Muse’un Survival isimli parçasıydı. Paris 2024’ün şarkısı ise Amerikan pop sanatçısı Gwen Stefani ve yapımcı Anderson .Paak işbirliğindeki Hello World parçası. İyi dinlemeler!

Yazı oluşturuldu 119

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön