Zeynep Kara ve Asu Uysal’ın yazısıdır.
“Şeker mi şaka mı?” sorularının havada uçuştuğu, sokakta kostümlü insanlara rastlamanın garip kaçmadığı, yılın en korkunç ama eğlenceli zamanı Cadılar Bayramı geldi çattı. Özellikle yılın bu zamanlarında insanın aklına gelen şarkılar arasında üst sıralarda yer alan parça ise Michael Jackson’ın “Thriller”ı. Belki de en ilgi çekici kliplerden birine de sahip olmasıyla bilinen bu şarkı, seksenlerin en ikonik yapımlarından biri olma özelliğini taşıyor. Biz de bu yazımızda Michael Jackson’ın ünlü eseri ve albümüne de adını vermiş olan Thriller hakkındaki ilginç bilgileri sizin için derledik.
Klip için televizyon şovu satıldı.
Jackson’un yönetmen John Landis ile çalıştığı Thriller’ın 13 dakikalık kısa film niteliğindeki klibinin çekimleri, efektler ve 10 gün süren dans provaları için yaklaşık 900 bin dolarlık bir bütçe belirlenmişti. Harcanması planlanan masraftan hiç memnun olmayan Label Records’un ikiliyi projede desteklememesi üzerine prodüksiyon ancak televizyon şovu satılması ve dışarıdan gelen destekler sayesinde 500 bin dolarlık bir harcama ile tamamlanabildi.
En çok satan albüm rekorunu kimse kıramadı.
1982 yılında yayınlanmış olmasına rağmen Jackson’ın efsanevi kırmızı deri ceketi ve ikonikleşmiş dans koreografisinin de etkisiyle gönüllere ve bestseller listelerinin tepesine yerleşmiş “Thriller” parçasının içinde bulunduğu albüm, üstünden neredeyse 40 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ en çok satılan albüm olma özelliğini koruyor.
Jackson, Kurt Adam yerine Kedi Adam oldu.
“An American Werewolf in London” filminden esinlenişi ardından Michael Jackson klipte dört ayaklı bir yaratığa dönüşmek istediğini ekibe belirtti. Dans edişinin kolaylaşması için bu yaratığın iki ayaklı olması fikrinde karar kılındı. Klibin yönetmenliğini üstlenen Landis, Jackson’ın korkutucu ama çirkin olmaması gerektiğini vurgulaması ve setin makyözü Rick Baker’ın “Bir kurt adam daha yapmak istemiyorum” demesi üstüne Michael Jackson aslında klipte kurt adam olmak yerine kedi adam olmuştur.
- Adı aslında ”Starlight” olacaktı
Söz yazarı Rod Temperton parçayı ilk yazmaya başladığında sözleri şu şekilde tasarlamıştı: “We got to make it while we can / You need the starlight / Some starlight sun / I need you by my side/ you give me starlight / Starlight / tonight.” Sözleri gören Michael Jackson’un melodiyi beğenmesine rağmen daha Edgar Allan Poe tarzı bir içerik istemesi üzerine şarkı şu anki halini almıştır.
Thriller’ın video klibi Oscar’a aday gösterilebilmesi için sinemalarda yayınlanmıştı.
Thriller; video klibi yayınlandığı zaman dansıyla, makyajlarıyla, kostümleriyle ve sinematografisiyle çok büyük bir etki yaratmıştı. Öyle ki, insanlar kısa film dalında Oscar’a aday gösterilebileceğini düşünüyordu. Bu sebeple Kaliforniya-Westwood’daki bir sinemada bir hafta boyunca “Thriller”; “Fantasia” adlı filmin gösterimlerinden önce açılış filmi olarak gösterildi. Bu tabii ki birçok ebeveynin hoşuna gitmedi.
Beat It’in dans ekibinde yer alan isimlerden biri Thriller’ın koreografisini yapan kişi oldu.
Thriller’ın efsanevi dans figürlerinin sahibi kareograf Michael Peters, Jackson’ın ‘’Beat It’’ klibinde çete lideri olarak rol alıyor. Peters ve Jackson koreografiyi hazırlamak için gece gündüz birlikte çalışmışlar. Jackson, dansın komik gözükmesinden endişelenirken Peters ‘’cazsı’’ hareketler ekleyerek rötuşlarını atmış.
Thrill the World
Thriller klibinin belki de en önemli parçasının içinde bulunan zombi dansı olduğunu zaten biliyoruz. En geniş katılımlı Thriller dansı rekorunun kırılabilmesi için Kanada’da bir etkinlik düzenlenmeye başlandı. İkinci senesinde “Thrill the World” adını alan bu etkinlik; 17 farklı ülke, 80 ilden 1.722 zombinin katılımı üzerine ilgileri üzerine topladı. Bunun yanı sıra etkinlikte; Amerikan Kızılhaç Örgütü, Ekim 2007’de California’da meydana gelen yangın kurbanları için bağış topladı. Dolayısıyla klipteki efsanevi zombi dansı bir akıma dönüşerek geniş kitlelere ulaştı ve insanlığa fayda sağladı.