radyo boğaziçi’nin bu sene ilkini düzenlediği “radyo boğaziçi Talks” 7 Mart 2020 tarihinde Demir Demirgil Salonu’nda gerçekleşti. Medya ve müzik konularında alanında öne çıkan isimlerin konuk edildiği etkinlik, yaklaşık dört yüz katılımcıyı konuşmacılarla bir araya getirdi.
Yoğun bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleşen etkinlikte ağırlıklı olarak hızla dijitalleşen dünyada müzik ve medya dünyasının günümüzde evrildiği nokta ve yeni platformların sanatçı/toplum alışkanlıklarına etkisi konuşuldu. Katılımcıların ve moderatörlerin enerjileriyle konuşmacıların istekliliklerinin birleşmesi sonucu verimli ve samimi bir sohbet ortamı oluştu.
Altı farklı oturuma ayrılan zirvenin ilk oturumunda Caner Özyurtlu, İsmail Türküsev ve Mesut Süre, “Radyo, Youtube, Podcast: Sohbet Programlarının Evrimi” başlığı altında bizlerleydi. Oldukça eğlenceli geçen oturumda konuşmacılar arasındaki uyum dikkate değerdi. Konunun sohbet programları olması da atmosferi daha canlı ve samimi bir hale getirdi. Konuşmacılarımız yaptıkları programlardan, hangi yollardan geçtiklerinden ve sohbet programlarının dönüşümünden bahsetti bizlere. İkinci oturumumuz olan “Dijital Çağda Komedi” oturumunda son dönemde mizaha yön verebilen isimlerden olan KALT sahnedeydi. Ozan Akyol ve Erman Çağlar ikilisi yeni dönem komedisi ve artık bir isim haline gelen KALT komedisi hakkında konuşurken kendilerine yoğun ilgi gösteren katılımcılar ve moderatörlerimiz tarafından da soru yağmuruna tutuldular. “Dijital Çağda Komedi” oturumunun bitmesiyle verilen bir aradan sonra radyo boğaziçi Talks konuk ve konuşmacıları ağırlamaya devam etti.
“Türkiye’de Elektronik Müziğin Evrimi” oturumunda alanlarında akıllara gelen ilk isimlerden ikisi olan Mahmut Orhan ve Sezer Uysal, bizimle hikayelerini paylaştı. Uzun süredir elektronik müzikle uğraşan iki isim müziğe nasıl başladıklarından, ne tür zorluklardan geçtiklerinden, gelecekte ne tür işler yapacaklarından, elektronik müziğin geçirdiği ve geçirmesini öngördükleri değişim sürecinden bahsettiler bizlere. Yine yoğun ilgi gören oturumda konuşmacılar katılımcılardan oldukça fazla soru aldılar ve meraklarını giderdiler.
radyo boğaziçi Talks’un dördüncü oturumunda Evrencan Gündüz ve Nova Norda, “Streaming Çağında Müzik Sektörü” başlığıyla bizlerleydi. İki konuşmacının da enerjisinin bir hayli yüksek olduğu oturumda müziğin dijitalleşip dünyaya yayılması, müzik yapmanın eskiye göre çok daha kolay bir hâl alması, dijitalleşmenin dinleyici ve sanatçı üzerindeki maddi ve manevi etkileri, tüketim çağında sanatçının öz tatmini konuları hakkında konuşuldu. İkilinin bilgisi, birikimi ve enerjisi sayesinde dopdolu bir oturumu geride bıraktık.
“Gelecekte Müzik Festivalleri” oturumunda ise Label Project ve Magic Break kurucusu Fatih Baş, Akbank Caz Festivali Direktörü Gözde Sivişoğlu ve Redbull Türkiye Kültürel Pazarlama Müdürü Rüya Milli konuşmacılarımızdı. Konuşmacılarımız Türkiye’de müzik festivali yapmak, festivali kaliteli yapan kriterler, festivalin perde arkasındaki hazırlık süreci ve bu sürecin zaman içindeki değişimi hakkında tatmin edici bilgiler paylaştı. Oturum sonunda gelecekte festival konusunda bizleri nelerin bekleyebileceği tartışıldı. radyo boğaziçi talks’un son oturumu olan “Prime Time’dan Binge-Watch’a: Dijital Dünyada Değişen İzleyici Alışkanlıkları” oturumunda değerli yönetmen Tolga Karaçelik, bu kez kamera arkasında değil de sahnedeydi. Yaptığı farklı işlerle adından söz ettiren Karaçelik, tüketim çağının üretici üzerindeki etkileri ve dijital platformlara içerik üretmenin getirileri üzerine konuştu.
Son oturumun bitişiyle birlikte bu sene ilki düzenlenen radyo boğaziçi Talks sonlanmış oldu. Konuşmacılarımızın enerjisi ve samimiyeti, katılımcıların isteklilikleri ve moderatörlerin de katkılarıyla dopdolu ve keyifli bir zirveyi geride bırakmış olduk. Etkinlik hakkında daha çok fotoğrafa https://tr-tr.facebook.com/radyoboun/photos/?tab=album&album_id=10158104926579462 adresinden ulaşabilirsiniz. radyo boğaziçi’nin gelecek etkinliklerini takipte kalmayı unutmayın.