İZOLASYON PORTRELERİ

Gizem Tunaboylu’nun yazısıdır.

Koronavirüs kültür sanat sektörüne etkisi uzun süre hissedilecek bir darbe vurdu. İptal olan konserler, kapanan müzeler, sahnelenemeyen oyunlar… Normalleşme süreci başlamış olsa da müzelerin kapılarını açması, sergilerin dolup taşması için bir süre daha beklememiz gerekiyor. Fakat bütün bu olumsuzluklara rağmen sanatçılar değişen pratiklerle üretmeye devam ediyorlar. Biri Türkiye’den diğeri Kanada’dan iki fotoğraf sanatçısının “izolasyon portreleri”ne göz atalım.

Didem Kendik, fotoğrafçı Jackie Russo’nun benzer bir çalışmasından ilham alarak karantinayı kendisi gibi evde yalnız geçirenlerle görüşüp, hem fotoğraflarını çekti hem de onlara bu süreci nasıl idare ettiklerini sordu. Böylelikle sanatçının web sitesinden inceleyebileceğiniz “Together Alone” (Birlikte Yalnız) adlı çalışma ortaya çıktı.

Çalışmasında evini bir evcil hayvanla dahi paylaşmayan 21 kişiyi görüntülü konuşma uygulamalarıyla fotoğraflayan sanatçı onlara bu süreci nasıl geçirdiklerini, yalnızlıkla nasıl başa çıktıklarını soruyor.

Bu süreci hobilerine ve kendilerine zaman ayırmak için kullananlar çoğunlukta olduğu gibi aralarında yeni bir iş kuran bile var. Çoğunluk evde yalnız olmaktan memnun ve normalde evde bu kadar zaman geçiremediği için bu süreci iyi değerlendirme peşinde. Çalışmada yer alanların buluştuğu ortak payda ise ailelerine, arkadaşlarına duydukları özlem ve pandemi sonrası gelecek kaygısı.

Jordan, İstanbul

“Create something. We’re happiest when we’re learning and growing, so if you can’t do it socially, find a way to do it on your own.”

Valerie, İstanbul

“Üçüncü günde, kendi kendime “Bu iş böyle gitmez, severek yaptığım şeyi yapmaya devam edeceğim” dedim. Böylece Beauty in Isolation, ani bir gece yarısı kararıyla başlamış oldu.”

Cüneyt, İstanbul

“Geleceğimize dair bunca endişemiz varken verimli olmak zorunda değiliz. Kendimize veya başkalarına zarar vermeden, canımız ne istiyorsa onu yapalım. Bu karantina süreci, bir kişisel gelişim inzivası değil.”

Esra, Fribourg

“Evrimsel biyoloğum ve son 4.5 yılımı verdiğim deneysel evrim çalışmam da içinde olmak üzere tüm devam eden deneylerimi sonlandırmak zorunda kaldım. Şimdi daha fazla tecrübe edinmek istediğim bir alan olan biyoinformatik için daha fazla vaktim var, fakat motivasyon bulmakta zorlanıyorum.”

Çalışmanın devamı için: https://didemkendik.com/portfolio/together-alone/

Pandemi sürecinde insanların izolasyon yalnızlıklarını fotoğraflayan bir diğer sanatçı Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar uzanan, Kanada’nın en kuzey bölgelerinden biri olan Yellowknife’tan belgesel fotoğrafçısı Pat Kane. ‘The Atlantic’in yeni kısa belgeselinde Pat bölgesindeki insanların izolasyon süreçlerine onları kapılarından veya pencerelerinden fotoğraflayarak dahil oluyor. Fotoğraflar Kuzey Kutbu’ndaki koronavirüs önlemlerini ve toplumun dayanışmasını gözler önüne seriyor. Bölgenin uzaklığı ve sınırlı sağlık kaynakları koronavirüse karşı sert önlemlerin alınmasına sebep oldu. Bölgede ilk vakanın ortaya çıkmasıyla, bölge sınırlarını dış seyahatlere kapattı ve katı izolasyon önlemleri aldı.

Belgeselin tamamını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?time_continue=416&v=1nOl2aCC7LY&feature=emb_logo

Yazı oluşturuldu 122

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön