Zeynep Kara’nın yazısıdır.
The Beatles denilince akla ilk McCartney ya da Lennon gelir. Halbuki The Beatles’ı The Beatles yapan, Here Comes the Sun’dan While My Guitar Gently Weeps’e kadar şarkıların sahibi olan Harrison hep arka planda kalmıştır. 29 Kasım 2020’de, Harrison aramızdan ayrılalı 19 yıl oldu ve bugün radyo boğaziçi olarak biraz ondan bahsetmek istedik.
George Harrison, 28 Şubat 1943’te Liverpool’da dünyaya geldi. Müzik aşkı 14 yaşında 3 sterline aldığı gitarla ilerlemeye başladı. Haylaz bir çocuk olduğu söylenen Harrison, ergenlik döneminde McCartney ile tanıştı ve birbirlerinin hayatlarına dokunmaya başladı.
Harrison, The Beatles’a ismi henüz ‘’The Quarryman’’ iken McCartney’nin onu Lennon’a önermesiyle katıldı. 16 yaşındayken okulu bırakıp çalışmaya başladı ve 1960 yılında The Beatles ile Hamburg’ta yaşamına devam etti. Orada gitar dersleri aldı ama yaşından dolayı sınırdışı edildi ve bu macerası sona erdi.
George, The Beatles popülerleştikçe grupta isteksiz olmaya ve sessizleşmeye başladı. Çünkü popülerliği sevmez ve bunu saçma bulurdu. Daha çok kendi halinde olmayı seven, derin biriydi. George’un bu derin halini The Beatles zamanındaki ve sonrasındaki şarkılarında hissedebiliyoruz.
The Beatles dağıldıktan sonra solo kariyerine devam etti ve 1970 yılında‘’All Things Must Pass’’ albümünü çıkardı. The Beatles’taki şarkı yazarlığı kısıtlamasından dolayı All Thing Must Pass albümünün 2. CD’si yeni bestelerden oluşan, 1. CD’si ise arkadaşlarıyla provada yaptıkları doğaçlamalardan oluşan uzun bir albüm oldu. Albüm büyük bir başarı kazandı.
Bu albümde sanki Harrison’da daha çok halk ozanı edası vardı. Her dinlediğinizde kendinizden farklı bir şeyler bulduğunuz, dinledikçe huzurla dolduğunuz ama bir yandan da hüzünlendiğiniz yani hayatı tattığınız bir albüm gibiydi.
George doğu kültürüyle iç içeydi ve bunu müziğine katmaktan zevk duyardı. Harrison 1971’de Bangladeş’e yardım konseri düzenledi ve bu konsere 40.000 kişi katıldı. Konserin amacı, Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında iltica edenlere yardım etmekti. Bob Dylan, Eric Clapton, Leon Russell, Badfinger, Billy Preston, Ringo Starr gibi efsanevi isimler konserde yer aldı.
George’un Hint mistisizmne ve müziğine karşı da bir ilgisi vardı ve sitar çalmayı çok severdi. Hint mistisizmden ve müziğinden etkilenerek 1973 yılında ‘’Living in the Material World’’ albümünü çıkardı. Bu ilgisi aslında The Beatles zamanından geliyordu. Grupla çıkardığı “The Inner Light’’şarkısı ise bunun en güzel örneklerinden biri olarak gösterilebilir.
George Harrison 1997’de gırtlak kanserine yakalandı. 2001’de akciğerinde büyüyen kanser yüzünden ameliyat oldu. O yılın haziranında beyin tümörü yüzünden radyoterapi gördü. Tedavilere rağmen Harrison 29 Kasım 2001’de hayatını kaybetti. Ölümün nedeniyse akciğer kanseri olarak açıklandı. Hollywood’da yakılan Harrison’ın külleri ailesi tarafından yapılan gizli bir törende Hindu geleneği olarak Ganj Nehri’ne döküldü.
Aramızdan çok erken ayrıldı. Daha müziğe, ruhlarımıza katacağı çok şey vardı. İyi ki geçtin hayatımızdan. Huzur içinde uyu sessiz Beatle. Eğer dinlemek isterseniz şuraya playlist bırakıyorum. İçinde George’un Beatles zamanından şarkıları ve klasik hitleri var: