Alize Peçin, Yağmur Akkaya ve Yasin Türkmen’in yazısıdır.
Tüm dünyada heyecanla beklenen Barbie filmi 21 Temmuz’da vizyona girdi. Vizyona girdiği tarihten itibaren izleyenleri tarafından büyük ilgi toplayan ve gişe rekorları kıran Barbie filminin bu başarısının arkasında yatan sebeplerden birinin de filmde kullanılan müzikler olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de heyecan verici melodilerin etkileyici aranjmanların ve farklı müzisyenlerin bir arada olduğu Barbie orijinal albümünü sizlerle birlikte incelemek istedik. Keyifli okumalar!
Dua Lipa: Dance The Night
Merakla beklenen albümün açılışını Dua Lipa yaptı. Hepimizin heyecanını ateşleyen “Dance the Night”, 28 Mayıs’ta Billboard dinleyicileri tarafından “favourite release of the week” seçildi. Şarkı, “Watch me dance the night away / My heart could be burnin’ but you won’t see it on my face / Watch me dance, dance the night away / I still keep the party running” sözleriyle, Barbie’nin film boyunca yaşayacağı ikilemler hakkında ipucu tadında belki de.
Lizzo: Pink
Lizzo, “Pink” ile adeta Greta Gerwig’in hayal ettiği Barbie dünyasını betimliyor dinleyene. Filmde de tam bu yüzden seyirci, Barbie’nin sabah rutinine “Pink” eşliğinde şahit oluyor. Filmin kırılma noktalarından biri olan Barbie’nin varoluşsal krizi sekansında ise şarkının sözlerinin değiştiğini görüyoruz. “P, PRETTY / I, INTELLIGENT / N, NEVER SAD /K, COOL” ile başlayan akrostiş ise artık “P, PANIC / I, I’M SCARED! /N, NAUTIOUS / K, DEATH!!!” olarak çıkıyor karşımıza. Geriye ortak tek bir şey kalıyor: Pink.
Nicki Minaj ve Ice Spice: Barbie World
Geçtiğimiz yıl hızla yükselen Ice Spice, Aqua’nın klasikleşen “Barbie World”ünü Nicki Minaj ile tekrar yorumluyor. Şarkı, mekan tuvaletinde alınan iltifatlar gibi, dinlediğinizde özgüven patlaması yaşatıyor. Filmin kapanışını neden “Barbie World”ün yaptığını anlamak da bu açıdan pek de zor olmuyor.
Charlie XCX: Speed Drive
“Vroom Vroom” şarkısı hala dilimizdeyken Charlie XCX bir başka araba yolculuğu şarkısı ile karşımıza çıkıyor. “Speed Drive” Barbie’nin gerçek dünya ve Mattel ile yüzleşmesinin ardından gelen aksiyon sahnesine ses oluyor. Birtakım takım elbiseli adamı peşinden koşturan Barbie sahnesi, “Speed Drive”ın melodilerinin de etkisiyle ritmik bir şölen oluşturuyor. Toni Basil’in 80’ler klasiği olan “Hey Mickey”sinin ise nakaratta interpole edildiğini görmek mümkün. “Oh, Mickey, you’re so fine, you’re so fine you blow my mind” şeklinde bildiğimiz sözler, Charlie XCX’in yorumuyla birlikte, “Ah-ah, Barbie, you’re so fine, you’re so fine you blow my mind” halini alıyor.
Billie Eilish: What Was I Made For
“What Was I Made For” şarkısı filmde Barbie kendisiyle ilgili önemli bir karar verirken bu şarkının girmesi çok etkileyiciydi açıkçası. Şarkının tam bu sahnede Billie Eilish’ in rahatlatıcı sesiyle arkada çalması ve çalarken filme katkıda bulunan kadınların videolardan kesitlerinin de izletilmesi, izleyiciyi filme daha da çekiyor ve bütün kadınları izlerken acaba gerçekten ne yapmak istiyorum, benim amacım ne bu hayatta diye de düşündürüyor diyebiliriz. Şarkının sözlerindeki “I’m sad again, don’t tell my boyfriend / It’s not what he’s made for” filmde Barbie dünyasına çok iyi bir özet yapıyor gibi geldi bize. Öncelikle bildiğimiz gibi “Stereotype Barbie” güçlü duygular hissedemiyor ancak filmde Barbie gerçekten varoluşsal krizler geçiriyor, aynı zamanda Barbie dünyasında erkekler sadece bir nesne olarak yaratılmıştır ve hiçbir şeye yapmaya yetenekleri yoktur parçanın bu sözlerinde bunlara çok güzel bir atıf olmuş açıkçası. Bu şarkı bütün Barbie’lerin ilhamı olur umarız.
Sam Smith: Man I Am
Kadınların egemen olduğu ve erkeklerin geride kalıp baskılandığı Barbie dünyasında erkeklerin erkek egemen toplum yapısını keşfetmesiyle, kendilerinin daha fark edilebilir olması için bir hareket başlattığı zaman çalan bu şarkının Sam Smith tarafından seslendirilmesi biz izleyicilere bir mesaj olmalı bence. Toplumdaki herkesin fark edilmesi ve kimsenin kendini geri kalmış hissetmemesini sağladığını düşündüğümüzü söylemeden edemiyorum. Bu şarkının fark edilmeyen herkesin sesi olması umuduyla…
Ryan Gosling: I’m Just Ken, Push
Ryan Gosling‘in daha önce “La La Land” bünyesinde de film müziklerine katkı yaptığını görmüştük. Başarılı sanatçı, Barbie filminde de oyunculuğunun yanında “Push” ve “I’m Just Ken” adlı şarkılarla, müzik alanındaki yeteneğiyle de filme büyük katkı sağlamış. Sanatçının seslendirdiği “I’m Just Ken” şarkısında Ken karakterinin Barbie’ye olan sevgisi ve kendini yetersiz görmesi işleniyor. Ümidimiz Ken’lerin ken-di değerlerini fark etmeleri yönünde.
PinkPantheress: Angel
TikTok’ta patlayan “Break it Off” şarkısı ile tanıdığımız PinkPantheress Barbie’de “Angel” ile karşımıza çıkıyor. Belki biz PinkPantheress’ın şarkısı var dediklerinde çok yüksek beklentiler içine girdik belki de bu şarkı o kadar da güzel değildir. Yorumu okurlara bırakıyoruz.
Dominic Fike: Hey Blondie
Euphoria’dan tanıdığımız plajda gitar çalan Ken, yani Dominic Fike, Barbie albümünde daha önce onu hiç görmediğimiz kadar şirin bir kişiliğe bürünmüş. Tınısı ile hemen dillere dolanan “Hey Blondie” belki bir “Babydoll” değil ama yine de güzel. Acaba Euphoria ve Euphoria setindeki skandallardan sonra Dominic bir tarz değişikliğine gidiyor olabilir mi?
The Kid LAROI: Forever &Again
Forever & Again şarkısının küçük bir kısmını 2021 senesinin Ocak ayında The Kid LAROI Instagram hikayesinde paylaşmıştı. Yani şarkı Barbie filmi için özel olarak çıkartılmış bir şarkı değil. Albümdeki diğer şarkılardan ayrılmasının sebebi biraz da bu diyebiliriz. The Kid LAROI bu şarkıda aşk temasını çok güzel işlemiş. Hatta bu şarkıyı genç şarkıcının yükselişi olarak da görenler var.
Ava Max: Not Your Barbie Girl, Choose Your Fighter
Günümüzdeki ataerkil toplum yapısına bir eleştiri olarak, kadınların egemen olduğu bir dünya kuran Barbie filminin en ikonik şarkılarından biri Ava Max‘in şarkısı olan “Not Your Barbie Girl” şarkısıdır. Şarkıda geçen “Not your Barbie girl, I’m livin’ in my own world / You can’t touch me there, you can’t touch my body Unless I say so, ain’t your Barbie, no” gibi sözler kurulan bu dünyayı çok daha açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Umuyoruz ki tüm Barbie’ler de aynı bu filmde olduğu gibi Ken’in Barbie’si değil kendi Barbie’leri olurlar.
HAIM: Home
Home şarkısı Barbie’nin film boyunca yaşadığı macerayı ve bu macerada yaşadığı gelişim ve değişimi yansıtıyor. Barbie’nin alıştığı toz pembe dünyasından sonra gerçek dünyayı tatmasıyla beraber kendini nereye ait hissedeceğini bilemeyişini özellikle şarkıda geçen “When everything felt so wrong / It led me to where I belong /So now I’m going home /Take me home, just take me home / Take me home” sözleriyle anlıyoruz.
Karol G ve Aldo Ranks: WATATI
Karol G ve Aldo Ranks’in Latin Dijital Şarkı Satış listesinde 12 numaraya yerleşen şarkısı “WATATI”, Barbie albümündeki İngilizce olmayan tek şarkı. Sözleri İspanyolca olan bu şarkı gerçekten çok eğlenceli ve hareketli. Zaten beat çalmaya başladığı anda eklemlerinizde minik bir hareketlilik başlıyor, Karol G de sözlere girdikten sonra hareketsiz kalabilene helal olsun diyoruz gerçekten.
FIFTY FIFTY VE Kaliii: Barbie Dreams
Barbie’nin plastik, toz pembe hayatını en güzel anlatan ve hem melodisiyle hem de sözleriyle bunu dinleyecilerine de en güzel şekilde yansıtan bir şarkı olmuş “Barbie Dreams”. Şarkının yayınlanmasıyla birlikte aynı gün içerisinde yayınlanması beklenen video klibinin yayınlanmamasıyla ilk başta klibin geciktiği düşünülse de sonrasında iptal edildiği öğrenildi. Aynı zamanda Barbie’nin orijinal albümünde bulunmasına rağmen şarkı maalesef filmde kullanılmadı. K-POP fanları ve FIFTY FIFTY grubu hayranları üzgün. Ayrıca bonus bir bilgi, şarkıda Janet Jackson’ın “Together Again” şarkısı interpole edilmiş. Siz nerede olduğunu bulabildiniz mi?
Tame Impala: Journey To Real World
Astral seyahatlerin bestekarı Tame Impala’ nın gerçekten kendini evrenler arası yolculuk yapıyormuşsunuz gibi hissettirecek başka bir parçası bu sefer de Barbie filminde karşımıza çıkıyor. İzlerken Tame Impala’ nın yarattığı atmosfer bizi bir tutam gözyaşıyla Barbie Land’den gerçek dünyaya geçiş yapma isteğimizi tetikliyor doğru söylemek gerekirse. Mental sağlığınızla savaşırken hayaller evrenine giriş yapabileceğiniz o şarkı işte bu şarkı. Keşke biraz daha uzun olsaymış!
GAYLE: butterflies
Bildiğimiz üzere Barbie her ne kadar eğlenceli ve dertsiz gözükse de, GAYLE’ in Crazy Town’ın “Butterfly” şarkısının yorumu olan “butterflies” aslında filmde bize Barbie’nin aslında bilmediğimiz güçlü ve mücadeleci ruhunu gösteriyor. Filmde kadınların bu kadar güçlü ve başarılı olduğunu gördüğümüz esnada “butterflies”ın girişi içimizde belki de baskılanmış olan heyecanı ve gücü ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Kendinizi çıkmazda hissettiğinizde bu şarkıyla yapabileceklerinizi hatırlamak sizi harekete geçirebileceğini düşünüyoruz.
KHALID: Silver Platter
Geçmişte “Location” şarkısı ile ismini duyuran Khalid hiç çizgisini bozmadan devam ediyor. “Silver Platter”ın sözlerinde değer verilen biri tarafından fark edilme ve ilgi görme arzusundan çokça bahsediliyor ve bir ilişki içinde olunsa yapacağı şeyleri vurgulayarak hayatı gümüş bir tepside sunmayı vaad ediyor adeta. Filmde Gloria ve Sasha’nın anne kız ilişkisindeki isteklere de bir gönderme olmuş oluyor sanki.
Brandi Carlile ve Catherine Carlile: Closer To Fine
Carlile çiftinin aslen Indigo Girls’in olan “Closer To Fine” şarkısının akustik yorumu da Barbie’nin gerçek hayata yolculuğunun şarkısı. Alışılagelmiş Barbie filmlerinden farklı olarak bu filmde Barbie’nin kendi dünyasından ziyade gerçek dünyayla olan ilişkisi işleniyor. “Closer To Fine” şarkısı insanın kendisini ve evreni tanımaya ve anlamaya çalışmasıyla ilgili sözler içeriyor. “Closer To Fine” tam bir yol şarkısı ve bu ilişkiyi işlemek için biçilmez bir kaftan olmuş. Filmin yönetmeni Greta Gerwig de bunu görmüş olacak ki filmde şarkı her gerçek dünya ve Barbie Land arasındaki yolculukta kullanılmış.