Başak Çelik’in yazısıdır.
“Yeni Umutlar” belgeseli, Nike ve SosyalBen Vakfı’nın katkılarıyla 24 Ekim’de Gain üzerinden yayınlanarak izleyicilerle buluştu! Belgesel özünde bu sene milli kadın voleybol takımımızın başarıları ve pembe saçları sayesinde hepimizin yakından tanıma fırsatı elde ettiği Ebrar Karakturt’un hayatını, voleybol serüvenini ve Ebrar Karakurt Akademi’yi (EKA) konu alıyor. Biraz daha geniş bir perspektiften baktığımızda ise bu proje aslında EKA gönüllü koçu Havin’den, müziğiyle belgeselin sesi olan Nova Norda’ya kadar birçok genç ve başarılı kadınla yollarımızı kesiştiriyor.
“Al kağıdını kalemini, sil baştan yaz kaderini!”
Nova Norda’nın daha kariyerinin başlarında, zorlandığı ve çıkmazda olduğu bir dönemde kendine bir umut, bir çıkış noktası yaratmak için sözlerini kaleme aldığı bir şarkı “Hadi”. Yıllar sonra ise başka bir kadının ilham ve umut veren hikayesini anlatırken dinleyicilerini ‘içlerindeki süper kahramanla karşılaştırma’ ümidiyle dinleyiciyle buluşuyor. Aslında bu durum bence bu projenin de genel frekansını yansıtıyor. Yapımda yer alan tüm kadınlar; diğer kızlara kendi yollarını çizmelerinde yardımcı olurken bir yandan da birbirlerine deneyim, cesaret ve ilhamlarını aktarıyor.
Belgeselin başında Ebrar’ın karakterini, voleybol sevgisinin temellerini ve yeni umutların ilk filizlendiği yerleri ziyaret ediyoruz. Annesinin deyimiyle herkes ayıcıkla uyurken topuna sarılarak uyuyan Ebrar’ın, voleybol serüveninin başından itibaren hem mecazi hem de gerçek anlamıyla aştığı yolları görüyoruz. Ardından voleybol hayatı için tüm azmiyle çalışan, izleyen herkese motivasyon kaynağı olan Ebrar’ın kendisine sorduğu “Her çocuğu nasıl voleybolla buluşturabilirim?” sorusu; bizi Ebrar Karakurt Akademi’ye götürüyor.
EKA, 9-13 yaş arası kız çocuklarının 18-25 yaş aralığındaki gönüllü koçlardan voleybol eğitimi aldığı bir voleybol akademisi. Ancak voleybol eğitiminin yanı sıra EKA’da deneyim ve motivasyon paylaşımı da büyük bir önem taşıyor. Belgeselde aktarıldığı üzere, ergenlikte sporu bırakanlar arasında en yüksek orana kız çocukları sahip. EKA’nın bir parçası olan genç kadınlar, yaşlarının öğrencilerine yakın olmasını pozitif bir durum olarak değerlendiriyorlar. Cinsiyet ayrımı ve kadına karşı toplumsal tabuların olduğu bu dünyada kız çocuklarına bir rol model olmaya çalışıyorlar.
Başarının “a+b=c” matematiğinde ilerlemeyen; iniş çıkışlarla, zorluklarla dolu bir süreçten sonraki varış noktası olduğunun farkında olan, zamanında fedakarlıklar yapmış ve bu yolları aşmış/aşmakta olan kadınlar, bizlere kendi hikayelerini anlatıyor. Aynı zamanda hem kendilerinden sonra gelenleri hem birbirlerini hem de bizleri aydınlatarak güçlerine güç katıyorlar.
Ben “Yeni Umutları”ı izlerken ve “Hadi”yi dinlerken, içime dolan ümidin kıpırtısını hissetmeden duramadım ve yapımında yer alan bütün kadınlara, duruşlarına, düşüncelerine, amaçlarına, ve bunu bize aktarım şekillerine hayran oldum.
Kalbimizin ritmimizi desteklediği bir hayatta, birbirimizden ve bu güzel projeden ilham alarak yolumuzu bulmak üzere!
Belgeseli Gain üzerinden izleyebilirsiniz, “Hadi”yi dinlemek içinse: