Taylor Swift Albümlerini Neden Tekrar Kaydediyor?

Zeynep Kara’nın yazısıdır.

Bildiğimiz gibi müzik sektöründe, sanatçıların emekleri ve yetenekleri, hep müzik şirketleri tarafından sömürülmüş; ve sanatçılar haklarını aradığında mağlup olmuşlardır. Telif hakları konusunda şirketlerle arasında sorun çıkan sanatçılar arasında hepimizin tanıdığı McCartney, Kesha, Metallica ve daha birçok isim var.

Taylor Swift de bu listeye 2018’de dahil oldu. Çoğu sanatçı ilk piyasaya adım attığında maddi anlamda desteklenmek ve ekipmanlara erişebilmek için labellarla anlaşma imzalamak zorunda kalır. Şirketler bu gelirin bir kısmını sanatçıya verse de büyük bir kısmını ve en önemlisi telif haklarını, master haklarını (orijinal kayıt hakkı) alırlar. Taylor Swift de Big Machine Records ile müzik kariyerine başlamış ve bu şirketle 6 albümlük bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma bittikten sonra Taylor, Big Machine’den ayrılmak istedi ve olaylar başladı.

Normalde sanatçıların müzik şirketi değiştirmesi çok da sorunlu ilerlemeyen bir süreç. Sanatçılar daha iyi teklif veren kayıt şirketinde devam eder ve eski albümler eski şirkette kalır, yeni albümler de yeni şirketten çıkar. Ama bu sefer süreç biraz daha farklıydı. Taylor Swift, eski albümlerinin telif haklarını almak istedi ama bu teklif reddedildi. Telif haklarını alamayan Taylor bu sefer şirketi satın almak istedi ki bu teklif de reddedildi.

Scott Borchetta, Big Machine’in CEO’su, daha avantajlı teklifler olmasına rağmen çok fazla dünya çapında ünlünün menajerliğini yapan Scooter Braun’a şirketi sattı. Scooter Braun ile Taylor Swift, daha önce de Kanye West olaylarında karşı karşıya gelmişti.

Scooter Braun, albümlerde küçük değişiklikler yapmaya başladı. Normalde fark edilmeyecek değişiklikler olsa da sanatçı tarafından fark edilmesi oldukça yıpratıcıydı.

Bir süre sonra Taylor Swift, teski şarkılarını bir yerde söylerse telif davası açılacağı ile tehdit edildi. Kısaca, 2019 sonuna geldiğimizde kendi şarkılarını söylemeyecek duruma gelmişti.

Bütün bu olanlar karşısında Taylor’ın çözümü ise şu oldu: Albümleri tekrar kaydetmek. Bildiğimiz gibi şarkılarda iki tane telif hakkı var. Biri master hakları yani orijinal kayıt hakları. Diğeri de beste, şarkı sözleri gibi şeyleri barındıran composition hakları. Taylor şarkılarını tamamen kendi yazıp bestelediği için avantajlıydı ve bu hakkını kullanarak albümleri tekrardan kaydetme sürecine başladı.

Albümlerin tekdüzelik ve tekrardan kurtulması içinse “From the Vault” adında bonus şarkılar koydu. Hem şarkıların orijinal haline sadık kalmış oldu hem de albüme olan ilgiyi artırdı.

İlk olarak 2021 Nisan’da “Fearless (Taylor’s Version)” u yayınladı. Geçtiğimiz günlerde de 2010’ların ikonik albümlerinden olan “Red (Taylor’s Version)”u yayınladı ve çok büyük ilgi gördü. Özellikle de “All Too Well (10 Minute Version)”.  Şarkı 10 dakika olmasına rağmen ilk 10 günde 50 milyondan fazla dinlendi ve listelerde ilk sıraya yerleşti.

Geriye yayınlanmayı bekleyen 4 albüm kaldı. Acaba bir sonra hangi albümü tekrardan kaydedecek ve neler olacak bekliyoruz.

Yazı oluşturuldu 119

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön