2023 Wrapped: Lokal

Yeni yılın heyecanıyla dolduğumuz bugünlerde, sizlere 2023’e birlikte göz atacağımız bir derleme oluşturduk. Keyifli okumalar!

Artık müzikseverler tarafından gelenekselleşmiş, her sene dinlenilen müziklerde ayak izlerimizi gösteren Spotify Wrapped, 2023 30 Kasım günü yayınlandı. Geçen senelerden alıştığımız isimlerin aksine bu sene parlayan sanatçılar da listede dikkat çekiyor. En çok dinlenen sanatçılarda 1 numaralı sıra Semicenk’e ait. Semicenk’i takip eden isimler; UZİ, Sezen Aksu, Motive ve Lvbel C5. En çok dinlenen parça ise 2018 yılında çıkmış olmasına rağmen sene içinde Galatasaray’ın yıldız forveti Mauro Icardi ile özdeşleşen, sosyal medyadan tribünlere taşarak oldukça popüler hale gelen Simge’nin “Aşkın olayım”ı oldu. Diğer takip eden şarkılar ise Semicenk ve Reynmen iş birliğindeki “Yana Yana”, Lvbel C5 ve Güneş’in fenomenleşen iş birliği “NKBİ X YAPAMAM – Remix”, BLOK3’den “AFFETMEM”, Semicenk ile Doğu Swag iş birliğindeki “Pişman Değilim” oldu. En çok dinlenen albüm ise  Motive’den “Romantik” oldu. Romantik’i ise sırayla UZI’den “EL CHAVO”, Heijan ve Muti’den “Hermano”, Mabel Matiz’den “Fatih”, Simge’den “Ben Bazen” takip ediyor. Genel bir bakış attığımızda Rap müzik seneye damgasını vurmuş gibi gözüküyor. Artık son dönemlerde popüler olan şarkılara baktığımızda ise geleneksel Türk müziklerindeki hüzün/sevda konseptleri devam etse de ezgiler giderek dijitalleşip farklı müzik türleriyle harmanlaşan bir hale bürünüyor.

Büyük Ev Ablukada, yayınlanan “Defansif Dizayn” isimli üçüncü stüdyo albümüyle müzikal başarısını bir kez daha kanıtladı. 42 dakikalık süresiyle dikkat çeken bu albüm, “Olmadı Kaçarız Plakçılık” etiketiyle 1 Aralık 2023’te dinleyicilerle buluştu. Albüm müzikal sınırları zorlarken sözlerinde derin anlamlar da barındırıyor. Albümdeki dokuz şarkı, her biri kendi içinde çift karakterli bir yapının parçası olarak öne çıkıyor. Müzikal çeşitlilik, sözlerdeki derinlik ve üst düzey prodüksiyon kalitesi, “Defansif Dizayn”ı sıra dışı kılan özelliklerden sadece birkaçı. Albümde her şarkının kendine özgü bir hikaye anlattığı bir atmosfere tanık oluyoruz. Şarkılar arasındaki geçişler, dinleyiciyi bir atmosferden diğerine götürerek albümün bütünlüğünü güçlendiriyor. Grup üyelerinin performansları da albümün başarısında etkili. Farklı vokal tonları, enstrümantal yetenekler ve sahne enerjisi, dinleyiciyi şarkıların içine çekiyor. Her bir şarkı, dinleyiciye kendine özgü bir deneyim sunuyor. “Defansif Dizayn,” Büyük Ev Ablukada’nın kariyerinde önemli bir eser olarak öne çıkıyor. Grup, müzikal sınırlarını zorlayarak, sözlerinde derinlik yaratıp, üst düzey bir prodüksiyonla dinleyicilere unutulmaz bir müzikal deneyim sunuyor.

Fotoğraf: Cem Gültepe

Bu sene İstanbul birbirinden renkli festvallere ev sahipliği yaptı ve renkli anılar biriktirdiğimiz festivallerden bizlerin favorileri sizlerle!

Gezgin Salon Festivali: +1’in sponsorluğunda Parkorman’da 29-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen bu etkinlikte birbirinden renkli sanatçılar konuk oldu. Cumartesi ve Pazar olmak üzere iki gün süren bu festivalde Kalben, Büyük Ev Ablukada, L’IMPÉRATRICE, Emir Taha, John Hopkins, Satori gibi eşsiz sanatçıları dinleme fırsatı bulduk. Gün boyu katılımcılara eşsiz deneyimler sunan stantlar ise kişiyi şehrin karmaşasından uzaklaştırıp festival atmosferine çeken konseptleriyle bizlerleydi!

MIX Festival: MIX Festival presented by %100 Müzik kapsamında birbirinden başarılı sanatçılar İstanbul dinleyicisiyle buluştu. 3-4 Kasım’da gerçekleşen etkinliğin ilk gününde bizleri 70’lerden fırlamış bir “Cosmic Crooner” sahnesi karşıladı.  “Warhaus “ gelenleri büyülü bir yolculuğa çıkarırken “Röyskopp” unutulmaz performansıyla dinleyenlere adeta müziğin çeşitliliğini neden kutladıklarını hatırlattı. 7. kez düzenlenen festivalin ikinci günü de birçok sese ve renge ev sahipliği yaptı. Weval’in eşsiz performansı ile devam ederken Kid Francescoli dinleyen herkesi tarzıyla etkisi altında bıraktı. Müziğe doyduğumuz bu iki günde, festival alanı tüm hareketliliği, stantları ve deneyim alanlarıyla bizlerleydi. 

Türkiye’de bir ilke imza atan bu konser konsepti; Red Bull Jukebox sahnesinde seyircinin, sahne alan sanatçının söylediği parçalardan şarkının söylendiği tarza ve sahne alacak konuklara kadar söz sahibi olabileceği anlamına geliyor. Etkinlik 22 Eylül tarihlerinde Küçükçiftlik Park’ta Dolu Kadehi Ters Tut’un unutulmaz sahnesiyle gerçekleşti. Konuklara da dinleyicilerin karar verdiği konserde, Dolu Kadehi Ters Tut’a birbirinden renki isimler eşlik etti. Daha kariyerinin çok başlarında çokça seyirciye hitap etmeyi başaran başarılı müzisyen Selin “Olabilirdik” parçasında gruba katılırken Ozbi, “Bayılırız Deliliğe” ile gruba eşlik etti. Konserin en şaşırtıcı ismi  ise Athena’ydı. “Serseri Mayın” şarkısını Dolu Kadehi Ters Tut ve Athena birlikte söylerken seyirciler adeta kendilerini kaybetti. Buna ek olarak grup en çok beğenilen parçalarından “Hiç İyi Değilim”i eletronik versiyonda, “Karanlık” albümünün “Madem” parçasını ise reggae versiyonda söyleyerek konseri eşsiz anlarla noktaladı.

Fotoğraf: Ahmet Emre Saka

Rap camiasının altın çocuğu Motive, 16 Haziran’da Pango prodüktörlüğünde çıkardığı üçüncü stüdyo albümü “Romantik” ile bu yıla da damgasını vurmuştu. “Romantik” ile kısa sürede yüksek dinlenmelere ve başarılara ulaşan Motive, yılın sonuna doğru müzik kariyerinin ve belki de rap camiasının en büyük konserlerinden birini yaparak 2023 yılını da isminden söz ettirerek bitirdi. ‘’ECLIPSE’’ adını verdiği ve içinde birçok farklı sahne şovu içeren konser, 12 Kasım Pazar akşamı SetArt Booking ve OSC Entertainment organizasyonuyla Volkswagen Arena’da sevenleriyle buluştu. Eclipse, yani “tutulma” konseptiyle hazırlanan ve 5000’den fazla sevenle buluşulan konserde; Motive’nin enerjik performansının yanında beraber koreografi çalıştığı bir dans ekibi, koro, konser için dizayn edilmiş konsepte uygun görseller ve videolar, konser için özel hazırlanmış parçalar vardı. Konserde Motive, dinleyicilerine 360 derece sahne deneyimi ile hem işitsel hem de görsel bir şölen sundu. 

Motive’ye Ruby ve Jefe’nin vokallik yaptığı konserde, ORB1 ise gitarıyla konuk sanatçı olarak eşlik etti. Konser başlamadan önce 2018’de hayata gözlerini yuman Vio’nun, 2024’te Savana’dan çıkacak ilk projesi olan “INTERGALAKTIK” için hazırlanmış bir kısa film izletildi. Savana ekibinin dostlarının sanatını bu denli güzel bir şekilde yaşatmaları, orada bulunan herkesin kalbine dokundu. Bu kısa filmin yanı sıra Madrigal grubunun bateristi Sanlı Akgün de Vio’nun şarkılarını kendi yorumuyla sergiledi. Bütün süreçte neredeyse yüze yakın prodüksiyon ekibinin çalıştığı “ECLIPSE’’; bir konserden öte o gün orada olan insanlar için hayatları boyunca anlatabilecekleri bir deneyim olarak akıllara kazındı.

İsmini Anthony Burgess’in yazdığı Otomatik Portakal isimli distopik romandan alan Otomatik Portakal Rap Müzikali, şiddet ve suç batağındaki bir genç olan Alex’in hayatını ve toplumla bir araya gelmesinden doğan sıkıntıları tedavi etmek için uygulanan özel bir yöntemi ele alır. Rap müziğin doğasında yer alan bireysellik, özgürlük, toplum üzerindeki hakimiyet gibi konular işlenirken Alex’in iç dünyasındaki sıkıntıları da dile getirir.

Müzikalin senaristliğini ve yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu ve eşi Elvin Beşikçioğlu üstlendi. Başroldeki Alex karakteri ise rap sanatçısı Sarp Palaur (Şanışer) tarafından canlandırıldı. Ados, Müjde Kızılkan, Sokrat St, Kamufle ve Redo gibi rap ve alternatif pop sanatçıları da ona eşlik etti.

Türkiye’de bir ilk olan bu rap müzikaline cesurca imza atan isimler, sanatlarını birbirleriyle harmanlayarak ortaya eşsiz bir iş çıkardılar.

Fotoğraf: Ahmet Emre Saka

2023 kadın sanatçıların bir yandan yükseldiği bir yandan da yaşam tarzları, tercihleri ve şarkıları sebebiyle olabildiğince müzikten uzaklaştırıldığı bir yıl oldu. 

Popun yükselen isimlerinden Gülşen ve Aleyna Tilki bu yasakların odağındalardı. Gerek kendilerini ifade ediş tarzlarından gerek “farklı” yaşamlarından dolayı sahneye çıkmaları engellendi. Bir diğer skandallar merkezindeki kadın sanatçımız ise rap dünyasında farklı bir ses olan Alizade’ydi. Birçok erkek rapçi benzer sözlere sahip şarkılar yayımlarken, bir kadın rapçinin açık sözlülüğü ve olduğu gibi davranması aynı şekilde değerlendirilmedi. Medyada birçok kötü sözün hedefi olurken Türkiye’de kazandığı ödüllere bile ulaşamadı. 

Müzik sektöründeki erkek egemenliğine karşı hep beraberiz. Sektörde kadın olmanın zorluğunu anlıyor ve bu zorlukların en kısa zamanda ortadan kalkmasını istiyoruz. Kalıplaşmış sistemlerde tek özgürlük sanattır!

Yazı oluşturuldu 125

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön