Doğa Biçer ve Gökselin Sena Yıldırım’ın yazısıdır.
Avrupa’nın en prestijli festivallerinden biri olan Sónar’ın İstanbul ayağı 18-19 Mart 2022’de gerçekleşti. Bu yıl ülkemizde 6. kez gerçekleşen festivale İstanbul’un kültür sanat merkezi haline gelen Zorlu PSM ev sahipliği yaptı. İki gün boyunca beş farklı mekanda eş zamanlı olarak performanslar sergilendi ve Sonar +D programı kapsamında söyleşiler yapıldı. Dünyaca ünlü isimlerin yanında katılımcılarını lokal sanatçılarla de buluşturan Sónar Istanbul’un line-upı bu sene de dopdoluydu.
Festivalin en çok ilgi gören sahnelerinden SonarClub by %100 Music, geçtiğimiz senelerde Battle of the DJs jüri koltuğunda ağırladığımız Erdem Tunalı ile açılış yaptı. Daha sonra iki sene önce Covid-19 sebebiyle Sónar Istanbul 2020 programından çekilmiş olan Red Axes’i dinleme şansını yakaladık. Saat 21:30’u gösterirken festivalin en dikkat çekici isimlerinden Honey Dijon setin başındaydı ve ilk günün son ismi olan The Blessed Madonna ile geçtiğimiz saatlere yakışır bir final yaptık. İkinci gün bizi karşılayan isim, canlı performansları çok beğenilen Avustralyalı ikili HVOB oldu. Karanlık soundu ve Anna Müller’in dingin vokalleriyle HVOB bir kez daha akıllara kazındı. İlerleyen saatlerde ise Berlin’in enerjisini uluslararası düzeye çıkarıp adım attıkları her yere taşıyan ikili Âme b2b Dixon ile geceyi sonlandırdık.
SonarLab by Maybelline’de ilk olarak yerli sahneden Fluctuosa’nın görsel işitsel performansı gerçekleşti. Daha sonra Brezilya’dan yükselen ses Wehbba ve ardından 13. Battle of the DJs konuklarımızdan Anfisa Letyago da sahnede yerini aldı. Merak uyandıran yerli isimlerden Granul, festivalin ikinci gününde ilk duraklarımızdan biriydi ve hızlı bir başlangıç yapmamızı sağladı. İlerleyen saatlerde SonarLab’ın, ziyaretçilerini dış dünyadan koparan atmosferinde Palms Trax ve hAAi performanslarını sergilediler.
Samimi ambiyansıyla öne çıkan SonarVillage, Moophy ile festivalin açılışını yapan sahneydi. İlk günün sonlarına yaklaşırken SonarVillage’a ikinci ziyaretimizde geçtiğimiz senenin Battle of the DJs jüri üyelerinden Aksak setin başındaydı. İkinci günün sonunda ise sahnenin son ismi Evrim de Evrim’in 2 saate yakın setinden bize kalan şey müzikten doğan birliktelik hissi oldu.
Yaratıcılık, teknoloji ve inovasyon arasındaki ilişkiyi inceleyen ve geliştirmeyi amaçlayan Sonar +D programı ise festivalin ikinci gününde Lalin Akalan küratörlüğünde gerçekleşti. Saat 11:00-16:20 arasında konu başlıkları Public Space And Technology “Social Good”, Sustainable NFT, How Many Times Will We Have To Talk About Climate Emergency?, Metaverse And Gaming, Immersive Cinema olmak üzere beş farklı panelde toplam 29 konuşmacı yer aldı. İlgilenenler için bu söyleşiler Digilogue’un YouTube kanalında mevcut.
Biz bu sene de Sónar Istanbul’dan çok keyif aldık. Zorlu PSM’ye ekibimizi ağırladığı için çok teşekkür ediyor ve bir sonraki Sónar Istanbul’u heyecanla bekliyoruz!