“Bambaşka” Bir Solo

Selin Tombul’un yazısıdır.

1999 yılında Eski Köprünün Altında adlı albümleriyle ilk çıkışını yapan Duman grubu, yükselişini ikinci albümü olan Belki Alışmam Lazım ile sürdürmüş ve kendi kemik kitlesini oluşturmayı başarmıştı. Türkiye’nin en popüler ve sevilen rock gruplarından biri olan Duman grubunun solistliğini ve gitaristliğini Kaan Tangöze, geri vokalistliğini ve yine gitaristliğini Batuhan Mutlugil, bas gitaristliğini Ari Barokas ve bateristliğini Mehmet Demirdelen yapıyor. Çıkardıkları her albümüyle Y ve Z kuşaklarını derinden etkilemiş olan bu grubun üyeleri yaklaşık son beş yıldır art arda kendi solo albümlerini çıkarmaya başlasa da dedikoduların aksine bu durum grubun dağıldığı anlamına gelmiyor. Değerli Ari Barokas esprili bir şekilde bunu şu sözlerle ifade ediyor: ‘’Duman Mîsâk-ı Millî sınırları gibidir, bir şey olmaz.’’

2015 yılının eylülünde grubun yetenekli solisti Kaan Tangöze’nin sözlerinin çoğunu kendi yazdığı şarkılarını, akustik tınılarıyla ve mızıka eşliğinde keyifle dinlemiştik. Özellikle Özdemir Asaf’ın Çizik ve Kalmak Türküsü adlı şiirlerinden sözleri alınan “Bekle Dedi Gitti” ve “Kalmak Türküsü” adlı şarkıları çok beğenildi. Gölge Etme, Kıyamet gibi eleştirel şarkıları da yine kemik kitle tarafından sevilerek dinlendi. 2018 yılına geldiğimizde, şubat ayında grubun bas gitaristi Ari Barokas’ın Lafıma Gücenme adlı mükemmel albümü ile tanıştık. Kendi yazdığı cesur sözleriyle ve Country esintileriyle dolu bu solo albüm yine grubun sevenlerini etkilemeyi başardı. Egotango, Yaşıyorum Sil Baştan, Yalnızlık Kanında var gibi günlük hayattan ve bize bizden bahseden şarkılarıyla mest olurken; Salaksın, Gavurlar ve Nafile adlı şarkılarıyla da Ari Barokas’ın perspektifinden, “dile getiremediğimiz gerçekleri” dinledik. Bu albüm ile birlikte Ari Barokas’ın ne kadar yetenekli bir söz yazarı olduğunu da görmüş olduk.

Geçtiğimiz günlerde grubun geri vokalistliğini yapan güçlü gitaristi ve sesi Batuhan Mutlugil’in çıkardığı, sözleri ve bestesi kendisine ait olan Bambaşka adlı single ile tanıştık. Şarkı, Mutlugil’in uzun süredir üstünde çalıştığı ve 2021 yılında piyasaya çıkacak olan Yadigâr adlı albümünden mükemmel bir kesit sunuyor bizlere. Bu parça gelecek olan albüm ile ilgili beni çok daha fazla heyecanlandırdı, albüm için gün saymaya başladım bile. Kendi adıma söylemeliyim ki uzun süredir Batuhan Mutlugil’i tamamıyla kendi seslendirdiği bir parçada görmek çok istiyordum. Gri tonlar içeren sözleri, kısa gitar solosu ve Batuhan’ın eşsiz sesi ile mükemmel bir uyum içinde olan bu şarkı evlerde kalmak zorunda olduğumuz bu günlerde sıkılmış ruh halimiz için hem yara hem yara bandı niteliğinde olmuş. Oldukça derin ve ince bir tınısı olan bu single için çekilen klipte ise bir çiftin hikayesini ve sevgili Batuhan ile arkadaşlarını izliyoruz. Klipin farklı çekimleri, dokusu ve hikayesi şarkı ile birlikte izleyenlere seyir zevki yaşatıyor. Mutlugil’in müzikle iç içe geçen uzun yıllarının birikimi olarak karşımıza çıkacak Yadigâr adlı albümünü nefeslerimizi tutarak beklerken benim gibi birçok kişinin yıla bu şarkıyı mırıldanarak veda edeceğine eminim.

Yazı oluşturuldu 115

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön