Maktub by Satori, bir kez daha İstanbul’daydı!

Açılışını 2019 yazında Heart Ibiza’da yapan, Hollandalı müzisyen Satori’nin görsel işitsel sunumu Maktub by Satori, 3 Aralık Cuma günü İstanbul’daydı. Daha önce yine Generic Music organizasyonuyla Türkiye’ye gelmiş olan projeye Volkswagen Arena ev sahipliği yaptı.

Satori’den önce, Maktub turuna dünyanın birçok yerinde dahil olan Sorä’yı dinledik. Saat 22.30’a yaklaşırken Satori sahnedeydi. Yıllardır bıkamadığımız “Unders – Syria(Satori Remix)” ile performansına başlayarak geceye olan beklentiyi yükseltti ve katılımcıları saniyeler içinde etkisi altına aldı.

Farklı Coğrafyalar ve Ruhun Sınırlanamayan Yapısı

Sanatçının müziğinde değişmeyen bir kültür elementi var. Türlere bağlı kalmadan ilhamını birçok farklı kültürden alıyor ve müziğine yerel enstrümanları dahil ederek dünya ritimlerini konuşturmasının yanında, enstrümental müzik ve dijital arasında bir bağ kuruyor. Bunu yaparken zihnini sınırlayacak hiçbir faktöre yer vermiyor. Bu yüzden Satori’yi dinlerken sıradan etnik tınıları duymuyoruz, özenle inşa edilmiş bir müzikal kimliğe tanık oluyoruz. İçinde nostalji ve tutku barındıran gelenekselliği; yenilikçi, limitsiz ve durmadan gelişen dijital dünyayla bir araya getirerek geçmiş ve geleceği aynı anda deneyimleme şansı sunuyor.

Fotoğraf: @timoframes

Afrika müziğine olan özel ilgisi enstrümanlarla sınırlı değil. Afrika müziğinin düşük BPM seviyesine rağmen dinamizmini koruyor olmasından yola çıkarak kendi üretiminde bu yolu izlemiş. Dinamizmin yüksek BPM’den ibaret olmadığını düşünen sanatçı tempoda yarattığı illüzyonlar sayesinde dinleyicilerin enerjisini yüksek tutmayı başarıyor.

Satori’nin Zen Budizmi’nde aydınlanma anlamına gelen sahne adı, müziğe yaklaşımı ve Maktub projesi ile yakından ilişkili. Aydınlığa kavuşma arzusunu sanatın diğer dalları gibi müzik de içinde barındırıyor. Satori bu aydınlanma anını dinleyicilerin benliklerinden sıyrılıp anda kalması şeklinde yorumluyor ve görsel ögelerin de etkisiyle nazikçe dinleyicilerin kendini müziğe bırakmasını sağlıyor. Sıradan bir performans sergilemektense sinematik bir deneyim yaşatmayı amaçlayan projede tasarımlar Wolf and Bird Art’a ait.

Volkswagen Arena’nın ev sahipliği yaptığı Maktub by Satori, İstanbul’daki kitlesinin kalbini bir kez daha kazandı. Rahatça dans edebildiğimiz bolca alanın olması ve çalışanların ilgisi, mekanı bu eşsiz proje için oldukça iyi bir seçenek haline getirdi. Bizi bu güzel gecede ağırladığı için Volkswagen Arena’ya teşekkür ediyoruz!

Fotoğraflar: @timoframes

Yazı oluşturuldu 4

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön