Hepimiz eşit olana kadar hiçbirimiz eşit değiliz.
Bu eşitlik mücadelesinde tüm ay boyunca parıltısını yaymaktan vazgeçmeyenleri, çeşitli haberleri radyo boğaziçi olarak derledik ve sizlerle paylaşmak istedik.
İyi okumalar!
Kuest Media, 1993 Christopher Street Day İstanbul Yürüyüşü denemesinden günümüzdeki İstanbul Onur Yürüyüşü’ne kadar İstanbul’da gerçekleşen Onur Yürüyüşleri’nin kısa bir retrospektifini sunuyor. LGBTİ+ aktivistlerin deneyimlerini anlattıkları, en sevilen sloganların nasıl ortaya çıktığını öğrendiğimiz ve ayrımcılığa rağmen direnişin güçlülüğünü gösteren videoda kuir kültürün görünürlüğünün yıllar içinde nasıl arttığına dair birçok ilgi çekici ayrıntı sunuluyor.
Bu yıl beşincisi düzenlenen Boysan’ın Evi Onur Haftası etkinlikleri çok yönlü içeriğiyle 16–22 Haziran tarihleri arasında Zoom üzerinden gerçekleşti.
Yeni nesil queer edebiyat ve sanat yayıncılığı üzerine konuşulan ilk günün ardından program; kuir astroloji, Türkiye sinemasındaki değişimler, sinemada kadın yönetmen/ kuir yönetmen olmak, geçmişten günümüze onur yürüyüşleri arşivi gibi çeşitli konular hakkında yapılan sohbetlerle ilerledi. Sonrasında “Nazarlara Geldik Lubunya” başlığıyla Kuir Muska Atölyesi yapıldı ve İstanbul Onur Haftası ile ortak düzenlenen “Aktivizmin Dili 3: Çuval(dız)lamak” adlı etkinlikle program tamamlandı.
Sohbetleri ve içerikleriyle katılımcılara eşlik eden konuklar ise Kültigin Kağan Akbulut, Seçil Epik, Azra Deniz Oktay, Metin Akdemir, Eylem Çağdaş, Kıvılcım Arat, Şevval Kılıç, Deniz Deniz, Levent Pişkin, Direnişin Ritimleri, E. İrem Az ve Astrolojik Danışman Umut oldu.
“Yepyeni Bir Dünya”
Pera Film, Onur Haftası’nı bu yıl online olarak gerçekleştireceği “Yepyeni Bir Dünya” başlığı altında toplanan bir film seçkisiyle karşılıyor. Seçki, ismini 2021’in başlarında hayatını kaybeden trans müzisyen SOPHIE’nin aynı isimli şarkısından alırken izleyenlere çeşitli coğrafyalarda yepyeni bir dünya için edilen mücadeleleri anlatan 4 farklı film sunuyor. 24 Haziran’da başlamış olan seçki 15 Temmuz’a kadar devam edecek ve bu tarihlerde film.peramuzesi.org.tr adresinde yayımlanacak. Program kapsamında gösterilecek filmler ise şöyle: Knives and Skin, Wir, Las Mil y una, Tracing Utopia.
Put Out Records sanatçılarından Taycan’ın ‘’Ovala’’ klibi Fırat Gürgen yönetmenliğiyle yayındaydı. Alışıldık olanı ve tabuları alt üst eden klip, kendi deyimiyle ‘normları ovalıyor’ ve Pride ayına kendi özgün ve özgür renklerini katarken hepimize iyi geliyor.
Pembe Hayat KuirFest, internet sitesinde yer alan geniş ve özenli seçkisiyle birçok farklı türdeki kuir festival filmlerini evlerimizin ekranlarına taşıyor. Türkiye’den ve dünyadan kuirlerin ilham verici dayanışma örneklerinin, ikilikleri aşan kuir kimliklerin ve norm tanımayan aşkların temsil edildiği kısa ve uzun metraj filmleri https://www.pembehayatkuirfest.org/film-platformu üzerinden ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.
Through the Window; müzisyen, söz yazarı ve DJ Kübra Uzun, oyuncu ve yapımcı Ömer Tevfik Erten ve yazar Simon(e) van Saarloos tarafından oluşturulmuş, Türkiyeli & Hollandalı queer sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlayan çevrimiçi bir proje. 2020 yılının mayıs ayında çevrimiçi sergi hazırlıklarıyla ilk adımı atmış olan bu proje kapsamında üniversite & aktivizm ve intersectional pride temalarını odak almış sohbetler de düzenleniyor. TTW, aynı zamanda, her konuşmanın ardından sanal bir standda Türkiyeli ve Hollandalı DJ’lerin katılımıyla online partilere ev sahipliği yapıyor. Bu projenin, Türkiyeli & Hollandalı iş birliğini ve dayanışmasını arttırmayı amaçlamasının yanı sıra queer topluluğuna sanata olan farklı bakış açılarını keşfetmek ve bilgi paylaşımı yapmak üzere güvenli ve ilham verici bir ortam oluşturması yönüyle de büyük değer taşıdığını söyleyebiliriz.
Geçen sene Kübra Uzun ile Mx.Sür’ün yarattığı, herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu bir dünyanın hayalini kuran, XSM Recordings’in ilk yayını olan ALAN 2020’nin klibi bu sene, [alt]cut Youtube kanalında yayınlandı. Efe Mine’nin kurgusunu üstlendiği klipte ALAN 2020 kızlarının ev yapımı çekimleri bizleri karşılıyor.
Klibe, ALAN 2021 adı altında 11 farklı remiksten oluşan bir derleme de eşlik ediyor. Temelinde koşulsuz sevgi, dans, gullüm ve aşk ile bizleri eşit, özgür bir dünyaya inandıran parçanın klibi hepimize kolektif bir neşe aşılıyor adeta. Hepimiz biriz + birimiz hepimiz!
Can Candan’ın yönetmenliğini yaptığı Benim Çocuğum filmi, çocukları eşcinsel, biseksüel veya trans bireyler olan yedi ebeveynin deneyimlerini, homofobi ve transfobiye karşı verdikleri mücadeleyi ve bu süreçteki değişimlerini anlatıyor. Film Vimeo ve Youtube üzerinden ücretsiz olarak izlenebilir.
Onur ayı içerisinde SPoD tarafından hazırlanan “Cinsiyet Uyum Sürecinin Hukuki Boyutu” isimli kılavuz, bu süreçte sıkça sorulan soruları ve cevaplarını bir araya getiriyor. İçeriği oldukça kapsamlı olan kılavuzda amaç, bireylere dava öncesi ve sırasında yardımcı olabilecek bir kaynak oluşturmak ve bunu herkes için daha anlaşılabilir bir şekilde aktarmak. Hukuki kafa karışıklığını azaltırsak maruz kalınan ayrımcılığı, şiddeti ve baskıyı da azaltabiliriz.
“Türkiye için transların yasal olarak tanınması ve cinsiyet
uyum sürecinin yasal bir zemine oturtulması güzel gelişmeler olsa
da, elbette ki mücadele bitmemiştir ve cinsiyet kimliklerinin herhangi
bir hukuki ve medikal süreç gerektirmeksizin, “beyan esası”yla kabul
edileceği güne kadar da sürecektir”
19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşünün “Sokak Bizim” sloganıyla Taksim’de yapılması planlandı. Yürüyüş, İstanbul Valiliğince yasaklandı. Pride için alanda toplanan yüzlerce insan gözaltına alındı. Onur Yürüyüşü sırasında ilk müdahalenin yapıldığı Mis Sokakta yaşananları kayıt altına alan AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç kafasına basılarak gözaltına alındı. Kılıç’ın gözaltına alınırken söylediği “Nefes alamıyorum!” cümlesi akıllara George Floyd’u getirdi. Bülent Kılıç, serbest bırakıldıktan sonra Twitter hesabından “Canıma kast edilmeye çalışıldı, nefesim kesilmek istendi” açıklamasını yaptı.
Özellikle Pride ayında daha çok konuşulan ‘’pinkwashing’’in ne kadar farkındayız? Pinkwashing, devletlerin ve şirketlerin kendi çıkarları uğruna LGBTI+ bireylerin kimlik haklarının kullanılması ve sömürülmesidir. Devletler, uluslararası kamuoyunda masum ve özgürlükçü bir imaj çizmek için pinkwashinge başvurur. Örneğin İsrail, bir yandan insan haklarını hiçe sayan işgalci politikalar uygularken bir yandan da LGBTİ+ haklarının arkasına saklanarak dünya genelinde özgürlükçü ve demokratik bir ülke profili oluşturmaya yönelik politikalar uyguluyor. Şirketlere baktığımızda ise bir pazarlama stratejisi olarak Pride ayına özel çalışmalar yapmasına karşın ellerindeki gücü LGBTİ+lara yönelik herhangi bir haksızlık olduğunda kullanmayarak yaptıkları ikiyüzlülük pinkwashing olarak adlandırılır.
radyo boğaziçi ekibi tarafından sizin için hazırlanan playlistimizi ise aşağıdan dinleyebilirsiniz!
Aliberk Taş
Sude Demirbaş
Ahsen Çamlıca
Asu Uysal
Eftelya Koyuncu
Zeynep Kara
Başak Çelik
Gökselin Sena Yıldırım
Nur Ceren Aydınoğlu